vr 3 mei 2024
03-05-2024

Lezing: Veerkracht van Auschwitzoverlevenden

Lezing en vertoning van de documentaire Auschwitz, ons verhaal

Herman Teerhöfer, voorzitter en oprichter van de Smolinski Foundation, geeft een lezing en vertoont de documentaire Auschwitz, ons verhaal.

Hij interviewde 91 overlevenden van Auschwitz (in de leeftijd van 81 tot 100 jaar) in Nederland, België, Duitsland, Israël, Zweden, Brazilië en Engeland. Dit alles in de afgelopen veertien jaar. In de lezing doet Herman verslag van de interviews en gaat hierbij in op de vraag waaruit mensen kracht putten in dergelijke extreme omstandigheden. Ook geeft hij antwoord op de vraag hoe deze mensen om zijn gegaan met hun traumatische ervaringen en zin gegeven hebben aan hun verdere leven. 

Veerkracht in de getuigenissen van Auschwitzoverlevenden
Aan de hand van voorbeelden uit de documentaire die Herman met Nederlandse en Belgische Auschwitzoverlevenden gehouden heeft, licht hij toe hoe zij zich geestelijk staande hebben gehouden in Auschwitz en verschillende andere kampen, balancerend tussen hoop en vrees.

Hun levensverhaal vormt het uitgangspunt. De unieke getuigenissen (sommigen hebben Anne Frank meegemaakt in Westerbork en Auschwitz) zijn voorbeelden van het zoeken naar krachtbronnen om weerstand te bieden aan gevangenschap, onderdrukking, ervaringen in Auschwitz en herinneringen aan dit vernietings- en concentratiekamp.

De levenskracht van 6 geïnterviewden Auschwitzoverlevenden kan een voorbeeld zijn voor ons. Hun getuigenissen vormen ook een appèl tegen discriminatie en voor meer tolerantie in onze huidige samenleving. Vrede blijft een breekbaar begrip.

Praktische info

Meld je aan via: activiteiten@bibliotheeklandgraaf.nl