wo 22 mei 2024
22-05-2024

Lezing over de overgang en menopauze

door Dr. Pauline Ottervanger en Dr. Wilma Smit

Een kort lontje, concentratiestoornissen, stemmingswisselingen, opvliegers, nachtzweten, hoge bloeddruk, vergeetachtigheid, migraine, labiliteit, extreme vermoeidheid… de overgang manifesteert zich als ongenode gast in vele gedaanten.

Dr. Pauline Ottervanger & Dr. Wilma Smit, beiden gynaecoloog en gespecialiseerd in overgang en menopauze, stonden aan de wieg van de menopauzeklinieken in hun ziekenhuizen. Zij schreven de boeken Menoblues (2009), Menoproof (2010) en Wat elke vrouw moet weten (2018).
Tijdens deze inspirerende lezing nemen de dames je met plezier en passie mee in het verhaal rondom de overgang en menopauze. Want het onderwerp ‘overgang’ verdient meer aandacht.

"Menoblues hebben we in 2019 opnieuw uitgegeven, waarbij een extra hoofdstuk is toegevoegd over overgang in relatie tot werk en werkverzuim. We hebben meegewerkt aan de opleiding van Verpleegkundig Overgangsconsulentes (Erasmus MC). In het ziekenhuis waar wij werkten hebben wij een menopauze spreekuur opgezet en wij hebben nascholingen gegeven aan professionals.

Sinds 2018 verdiepen wij ons met name in de effecten die overgangsklachten hebben op het werk(verzuim) en organiseren wij hierover symposia en nascholingen. Doelgroepen zijn uiteraard de vrouw zelf en professionals zoals huisartsen, bedrijfsartsen, doktersassistenten en praktijkondersteuners. Deze symposia en nascholingen zijn interactief en er wordt dan ook veel gebruik gemaakt van de mogelijkheid om vragen te stellen. Door de jarenlange ervaring die wij hebben als gynaecologen zijn wij als geen ander in staat om de diversiteit aan medische vragen te beantwoorden."

Praktische info

Meld je aan via: activiteiten@bibliotheeklandgraaf.nl