di 21 mei 2024
21-05-2024

Themawandeling Strijthagerbeekdal

Wandelen met Service Gilde Landgraaf.

 

Op dinsdag 21 mei a.s. organiseert Service Gilde Landgraaf weer een wandeling door het Strijthagerbeekdal. Onze gids is dan Jos Littmann, die onderstaand pleidooi voor de natuur in dat gebied aan het papier toevertrouwde.

“Het Strijthagerbeekdal is een pareltje in een sterk versteend landschap binnen Parkstad Limburg en daarom moeten wij er ook zuinig op zijn. Wij zijn in Limburg begenadigd met een schitterende natuur. Zelfs zo begenadigd dat het een vanzelfsprekendheid is dat wij dit hebben. Dat is ook het gevaar. Wij missen het pas wanneer het er niet meer is en dan is het te laat. Projectontwikkelaars en attractieondernemers azen op de mooie stukjes natuur want dat is hun verdienmodel. Het is dan ook dat gemeenten en zeker de bevolking heel alert moeten zijn op het natuurlijke kapitaal. Is het weg dan kan dit niet meer hersteld worden.

Het Strijthagerbeekdal heeft een rijke geschiedenis en laat ook zien hoe het landschap hier is ontstaan als een asymmetrisch beekdal. Denk hierbij ook aan het kasteel Strijthagen, de watermolen, het voormalige Engelse Landschapspark en de Winselerhof, de reigerkolonie en de aalscholvers. Verder de diverse bomen en planten. Ieder jaargetijde iets nieuws om van te genieten. Dus, boer pas op je kippen, als metafoor. Landgraaf, wees zuinig op je prachtige natuur en geniet ervan.”

De wandeling start om 09.00 uur bij hotel/ restaurant Overste Hof. Tijdige aanmelding bij het Gilde via email (gildelandgraaf@gmail.com) of telefonisch tijdens kantooruren op maandag t/m woensdag van 09.30 tot 12.00 uur (045-5695680) is aan te raden i.v.m. de beperkte deelname. Deelname is kosteloos, een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Ook in slechte weersomstandigheden, stortregen uitgezonderd, gaat de wandeling door.

Gilde Landgraaf wenst u veel wandelplezier toe.

1 les