Lezing 'Matisse en de Barnescollectie' door Arjen van Prooijen

Een lezing over de Amerikaanse kunstverzamelaar Albert Coombs Barnes en zijn zeer waardevolle kunstcollectie van werken van Matisse.

Albert Coombs Barnes was een wat excentrieke arts en chemicus (1872-1951). Hij was gek op hedendaagse kunst en kocht vanaf 1912 in Europa schilderijen van klassiek-modernen als Vincent van Gogh, Paul Gauguin en Paul Cezanne.

In de jaren 20 kocht hij ruim 900 schilderijen en 1700 objecten. Barnes betaalde, mede door de crisis, nooit veel geld voor de kunstwerken, maar de huidige waarde van zijn collectie wordt geschat op meer dan 25 miljard dollar. De werken zijn echter lang verborgen geweest voor het publiek. Dat kwam omdat Barnes, als eigenaar van een enorme kunstcollectie, besloot om die aan het oog van het publiek te onttrekken.

Dit leidde ertoe dat er onder andere 181 werken van Renoir, 69 werken van Cezanne, 60 werken van Matisse en 46 werken van Picasso ontbraken in de catalogi en kunsthistorische overzichten en boeken over de kunstenaars.

Recentelijk (2012) is na vele rechtszaken besloten om de totale collectie te presenteren in een nieuw collectiegebouw (museum Barnes Foundation) in Philadelphia. Dit gebouw is een exacte kopie van het huis van Barnes en geeft een zeer bijzondere indruk van de collectie en van de kunst uit de eerste helft van de twintigste eeuw.

In zijn verhaal neemt Arjen u mee naar deze (ongeziene) collectie en vertelt van daaruit het verhaal van Matisse en het belang van zijn kunst. Ook het latere werk van de schilder komt daarbij aan de orde.


Praktische info

Aanmelden kan via 045-5695660 of info@bibliotheeklandgraaf.nl.

Let op: leden van de bibiliotheek betalen € 2,00 en niet-leden € 3,00.

Je hebt gekozen voor de cursus:

Lezing 'Matisse en de Barnescollectie'

Groepsles / 1 les
Er zijn nog 50 plaatsen beschikbaar