Dementievriendelijk Burgerhoes: de heer Gulpers en wethouder Schiffelers

Een Burgherhoes voor iedereen: ook voor mensen met dementie

maandag 22 maart 2021

Het Burgerhoes, de huiskamer van Landgraaf, is dé ontmoetingsplek voor inwoners van Landgraaf, oud of jong, gezond of met een beperking. De aanbevelingen van de afdeling Alzheimer Parkstad Limburg zorgt ervoor dat het Burgerhoes ook voor mensen met (beginnende) dementie een prettige plek is. Daarvoor kregen we het certificaat ‘Samen Dementievriendelijk’.

In 2016 was het ‘Burgerhoes’ een feit; het vernieuwde gemeentehuis werd niet alleen een plek voor de gemeente, maar ook voor verschillende partners: ISD BOL, bibliotheek, Servicegilde, SeniorWeb, Omroep Landgraaf, politie, adviesraad Werk & Inkomen, Mantelzorg Parkstad en sinds kort ook de Wetswinkel. Het Burgerhoes is dé ontmoetingsplek voor inwoners van Landgraaf, oud of jong, gezond of met een beperking. De ‘huiskamer’ van Landgraaf. Niet alleen voor gemeente en partners, maar ook een plek voor exposities, concerten, luister- en informatieavonden. 

Een huiskamer voor iedereen

Die ‘huiskamer van Landgraaf’ moet voor iedereen een prettige plek zijn. We gingen dan ook graag in op het aanbod van de afdeling Alzheimer Parkstad Limburg om het gebouw te controleren op dementievriendelijkheid. Mensen met dementieverschijnselen zijn bijzonder gevoelig voor alle prikkels in hun omgeving. Voor hen moet het Burgerhoes vooral een rustige omgeving zijn.

Bijzondere aandachtspunten

De conclusie van de afdeling Alzheimer Parkstad Limburg was dat het Burgerhoes geschikt is voor mensen met een beperking, maar voor mensen met (beginnende) dementie waren er nog een paar aandachtspunten. 

  • Voor sommige bezoekers is het moeilijk om het onderscheid tussen binnen en buiten te zien omdat de ramen tot aan de vloer reiken. We brachten een strook ondoorzichtige folie aan onderaan de ramen om dat onderscheid duidelijker te maken. 
  • De zichtlijnen, de manier waarop je de ruimte inkijkt, moeten goed en overzichtelijk zijn. De receptie moet bijvoorbeeld meteen zichtbaar zijn wanneer je binnenkomt. Met die zichtlijnen houden we ook rekening mee bij het organiseren en inrichten van toekomstige exposities. 
  • Rond het meubilair moet voldoende loopruimte zijn en er mogen geen losse voorwerpen staan. Daar is aandacht voor. 

Training voor medewerkers

Bijzonder belangrijk zijn onze medewerkers aan de receptie. Zij krijgen regelmatig een training aangeboden in het ‘herkennen en omgaan met dementie’. Wanneer ze merken dat iemand meer hulp nodig heeft, wordt de bezoeker aangesproken en wanneer nodig, in alle rust verder geholpen. De training wordt verzorgd door Alzheimer Nederland. 

Resultaat van alle inspanningen

Mensen met een beperking, ouderen en mensen met dementie hebben, wanneer ze binnenkomen in het Burgerhoes, kort behoefte aan een rustige plek om even op adem te komen. Daarvoor werd een ‘stiltehoekje’ ingericht naast de receptie. Een plek om even op uit te rusten of een formulier in te vullen. Daarmee was het laatste van de reeks aanbevelingen uitgevoerd. Reden voor de afdeling Alzheimer Parkstad Limburg om de gemeente Landgraaf het certificaat ‘Samen Dementievriendelijk’ te overhandigen, waarmee we ons een dementievriendelijke gemeente mogen noemen.

Wethouder Alex Schiffelers nam het certificaat trots in ontvangst: ‘Dit is een belangrijk moment. Mensen met dementieverschijnselen willen we zo goed mogelijk helpen. Iedereen heeft in zijn eigen omgeving wel iemand die hierdoor getroffen is en wéét hoe belangrijk dit is. Ons Burgerhoes moet ook voor hen een prettige plek zijn.’ De heer Math Gulpers, voorzitter van de afdeling Alzheimer Parkstad Limburg, was zeer te spreken over de benadering van onze medewerkers aan de receptie. ‘Het is ook mooi om te zien hoeveel aandacht de gemeente aan onze aanbevelingen heeft besteed. Op deze manier is het voor mensen met dementie prettiger om een bezoek te brengen aan het Burgerhoes.’ Het certificaat ‘Samen Dementievriendelijk’ krijgt een mooie plek in het Burgerhoes.